[architecture] Afghan Cultural Centre 24/24 (Final)

In the aerial view, one can clearly see the ‘fingers stretching into the landscape’ that was part of our compositional theme…

If you’ve been following this series on the Afghan Cultural Center, you have to admit that over these 2 1/2 years of posting one image per month, we created a lot of images.  The design, digital model and renderings were all created in 1 month.  What you really don’t see much is the topography, existing buildings and topographic map we created as most of these elements were blended away during the presentation of this competition.

Over the years I’ve entered a few competitions here and there, but of the last three I’ve entered each winning entry proposed a scheme that was underground.  While I can respect this approach as one which can preserve the dynamics of the landscape, I must also question the notion of humans living underground and for such a public building.  Personally, for this competition, I think it might of been the result of fear, that in order to remain safe it would be better to not be seen.  I obviously took the other direction, that not only is it important to be seen, but to stand tall, surrounded by us humans to create a wall against those who would bully us and to take back our land for the sake of good.

The winning scheme reminds me of the rise of castle architecture, and how eventually larger windows were added as a reflection of their society and the feeling of safety.  Lets hope the future does not involve having humans living underground.

Well without further delay, here’s the last image and description.  Thanks for following this series and we, both Basia and myself, Nick Buccalo, hope you’ve enjoyed getting a glimpse into the making of Architecture.


 

Construction Method General:

A combination of reinforced concrete, mud brick and stucco makes up the structures of this project.

Situated on reinforced concrete footings, foundations and slabs will be built mud brick walls. Some of these mud brick walls, like in the academic and administrative wing, will have cavities to accommodate reinforced columns, thus acting as permanent forms. The mud brick will be enclosed in a wire grid mesh to give it stability during earthquakes and tie it to the reinforced concrete structure. Using mud brick also directly employs local workers and manufacturers, and thus creates a cultural center that is built by the people. Once the reinforced columns are in place, additional reinforced concrete is poured for capping beams, parapets and roofs to completely tie the entire structure together. The resulting overall mass will yield moderate interior temperatures year around. This construction method will reinforce the sense of ownership by the Bamiyan people, and as such will serve all well.

Image(s) and text, copyright 2015 © SimpleTwig™ all rights reserved.

 

 


Thank you for following our articles regarding our submission for this competition.  To see the winning entry go to http://bamiyanculturalcentre.org and click on News.  Let us know what you think of our entry compared to those who won an award, we’d love to hear what you think.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *